Om Korrö

Korrö hantverksby

Korrö ligger vackert beläget utmed Ronnebyån i Småland, Tingsryds kommun. Många är de besökare som varje år tar sig hit för att njuta av god mat i fantastisk miljö. Här finns hotell, vandrarhem, konferenslokaler, café och en mycket uppskattad restaurang alldeles intill Ronnebyåns porlande vatten. På Korrö finns det mycket att se och uppleva.

Korrö är ett populärt utflyktsmål och här finns också ett uppskattat naturreservat att vandra runt i. Kulturmiljön är väl bevarad och många fina byggnader påminner om de verksamheter som funnits här genom åren. Anläggningen ägs av Tingsryds kommun och arrenderas och drivs av Pär och Ola Abrahamsson med familj.

 

Historia

Korrö hantverksby har en rik historia som sträcker sig långt bakåt i tiden. Det föll sig naturligt att bygga längs med Ronnebyån, och ta tillvara den vattenkraft som behövdes för att driva verksamhet. Häradsvägen korsade också ån vid Korrö och därför kom platsen att bli betydelsefull för många människor i bygden.

”Corro quarn” hittar man i böckerna från 1500-talet. I slutet av 1800-talet blomstrar Korrö med garveri, färgeri, såg, bryggeri, kvarn, hälsobrunn, och handelsbod med mera. Här delar sig Ronnebyån och bildar en ö som förbinds med två gamla stenbroar. 1948 var Korrös hantverkshistoria till ända. Då lades de sista verksamheterna ner. Men i den gamla kvarnen, sågen och färgeriet kan man idag se hur arbetet bedrevs i svunna tider. På mitten av 1900 talet fick Korrö en ny betydelse och har blivit ett populärt utflyktsmål för svenska och utländska besökare.

Sedan 1950 har det funnits vandrarhem på Korrö och 2007 byggdes den nya restaurangen. Idag finns det 22 byggnader, varav fyra används som hotell och vandrarhem. Korrö Naturreservat bildades i början av 70-talet och används idag flitigt av besökare från när och fjärran.

Du kan ströva fritt i Korrö hantverksby - titta in i de gamla och nya byggnaderna och koppla av i den stämningsfulla miljön. För grupper finns möjlighet till guidade visningar. 

För bokning av dramatiserade guidade visningar med bryggare Carl Fredrik Uebel, vänligen kontakta Korrö. Mer information här.

Hitta hit

Korrö är beläget mellan samhällena Linneryd och Rävemåla, längs med väg 122, sträckan Ingelstad - Karlskrona. 

GPS-koordinater: N56.625359°, E15.19804°